آهن مگنتیت

مگنتیت به انگلیسی (Magnetite) با فرمول شیمیایی  Fe3O4 از مجموعه کانیهاست و از واژه یونانی magnec  بمعنای آهن ربا گرفته شده‌ است. به سختی در HCl حل می‌شود. اکسید آهن(FeO)  از عناصر اصلی آن بوده و دارای مقادیری Ti , Mg , Mn , Cr , Al می باشد. از نظر شکل بلور: اکتائدر، رنگ: سیاه، شفافیت: کدر(اپاک)، شکستگی: صدفی، جلا: فلزی، سیستم تبلور: کوبیک (مکعبی) و در رده‌ بندی اکسید است؛ همچنین خاصیت مغناطیسی بسیار قوی و منشأ تشکیل آن ماگمایی - دگرگونی - دگرگونی مجاورتی - هیدروترمال است.
بلور شناسی : ایزومتریک.
خواص فیزیکی : جدایش هشت وجهی در بعضی نمونه ها 6= H و 5.18= G؛ به شدت مغناطیسی است و می تواند به عنوان یک آهنربای طبیعی عمل کند که در این صورت به آن سنگ آهنربا می گویند.
 سیماهای تشخیصی : عمدتا با خاصیت مغناطیسی شدید، رنگ سیاه و سختی خود شناخته می شود و از فرانکلینیت مغناطیسی، به کمک رنگ خاکه تمیز داده می شود.
رخداد : مگنتیت یک کانی رایج است که به صورت افشان فرعی در بیشتر سنگهای آذرین وجود دارد. در برخی از انواع سنگها از راه فرایند جدایش ماگمایی به عنوان یکی از سازه های اصلی سنگ، تشکیل شده و بنابراین توده های معدنی بزرگی را می سازد. این توده ها به شدت از تیتانیم غنی هستند. معمولا با سنگهای دگرگونی بلورین همراه بوده و لایه ها و عدسی های بزرگی می سازد. مگنتیت یک سازای رایج در سازند های آهن نواری رسوبی و دگرگونی پرکامبرین است و در این موارد احتمالا منشا رسوبی شیمیایی دارد.
کاربرد : کانسنگ مهم آهن.
سنگ آهن مگنتیت تولید شده در ایران که مناسب صادرات به سایر کشورها می باشد دارای عیار آهن بین 45% تا 63% بوده و سایر عناصر موجود در سنگ در نواحی مختلف معدنی وابسته به شرایط ژئوفیزیکی متفاوت است.
 
ترکیب شیمیایی سنگ:
 ¨ میزان کلی آهن: از عیار 45% تا 63%
¨ اکسید آهن: از عیار 14% تا 21%
¨ آلومینیوم: حداکثر 3%
¨ سلیسیوم: حداکثر 8%
¨ گوگرد: حداکثر 0.1%
¨ فسفر: حداکثر 0.3%
¨ رطوبت: حداکثر 3.00%
¨ اندازه های:
3-0    میلیمتر
10-0  میلیمتر
30-10 میلیمتر
40-10 میلیمتر